Opanowanie sztuki miksologii wymaga od początkujących, jak i doświadczonych barmanów wielu prób, a także wielu popełnionych błędów w trakcie przygotowania drinków czy koktajli. Pomyłki przydarzają się nawet najbardziej doświadczonym barmanom, jednak dzięki odpowiednim akcesoriom można ograniczyć je do minimum.

Selekcja akcesoriów barmańskich powinna być warunkowana przez miejsce, w którym będą one użytkowane. Zasady profesjonalnej gastronomii wymagają użytkowania artykułów wykonanych z materiałów, które nadają się do wyparzania takich jak tworzywa sztuczne, czy stal nierdzewna – o podwyższonej odporności na wysoką temperaturę. Przybory barmańskie wykonane z takich materiałów mogą być myte w profesjonalnych zmywarkach gastronomicznych, w których używa się silnych detergentów.

Równie popularnym, a także najbezpieczniejszym materiałem wykorzystywanym do produkcji akcesoriów barmańskich jest miedź. Miedziane naczynia zapewniają ładny wygląd, ale także właściwości zdrowotne. Miedź zawarta w naczyniach pozwala na zabicie drobnoustrojów oraz wyzwala jony miedzi, potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dodatkowo artykuły barmańskie wykonane ze stali nierdzewnej pokrytej miedzią są odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz – co ważne w codziennej pracy – łatwe w zachowaniu czystości. Do najpopularniejszych akcesoriów z miedzi należą: łyżki barmańskie z widelcem, shakery bostońskie, sita i miarki barmańskie, nalewaki, czy coolery do wina.

Wyposażając się w artykuły barmańskie wykonane z miedzi czy stali nierdzewnej gwarantujemy wysoką jakość serwowanych drinków, a także ich doskonały smak.

Metall-Expres jest jednym z dostawców miedzi do branży gastronomicznej. Więcej o produktach z miedzi w zakładce.