Garnki ze stali nierdzewnej o najwyższej jakości to te wyprodukowane z stali austenitycznej o gatunku 1.4301 (18/10) , składającej się w 18% z chromu, a w 10% z niklu. Jest to materiał higieniczny, wytrzymały i odporny na korozję. Trudno go zarysować czy uszkodzić.

Garnki ze stali nierdzewnej uznawane są za zdrowe z kilku powodów:  

Obojętność chemiczna surowca z jakiego są wykonane, oznacza to, że nie reaguje z żywnością, jak w przypadku aluminium. Co oznacza, że substancje chemiczne nie przeniosą się z garnka do jedzenia.

Stal nierdzewna nie nadaje też smaku ani zapachu potrawom, które są w nim gotowane. Dzięki temu potrawy zachowują swój naturalny smak.

Stal nierdzewna jest, jak sama nazwa wskazuje, jest odporna na korozję i rdzę. To oznacza, że nie ma ryzyka, iż dojdzie do przedostania się substancji szkodliwych do jedzenia.

Garnki ze stali nierdzewnej są stosunkowo łatwe w utrzymaniu w czystości. Są zazwyczaj kompatybilne z zmywarkami, choć zaleca się ręczne mycie, aby zachować ich jakość na dłużej.

Jest to wytrzymały materiał, co sprawia, że garnki z niego wykonane są długotrwałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne.

Garnki ze stali nierdzewnej są zazwyczaj kompatybilne z różnymi rodzajami kuchenek, w tym gazowymi, elektrycznymi i indukcyjnymi.

Jednak warto pamiętać, że nawet najlepsze garnki mogą być niezdrowe, jeśli są niewłaściwie używane lub nie są utrzymywane w należytej czystości. Ważne jest, aby unikać przegrzewania pustych garnków lub używania agresywnych środków czyszczących, które mogą uszkodzić powierzchnię stali nierdzewnej.

Podsumowując, garnki ze stali nierdzewnej uznawane są za zdrowe głównie ze względu na swoje właściwości chemiczne, które nie wpływają na żywność, oraz ze względu na trwałość i łatwość utrzymania w czystości. Jednak ich zdrowotność może być również uzależniona od sposobu użytkowania i konserwacji.

Metall-Expres oferuje produkty ze stali nierdzewnej między innymi właśnie do produkcji garnków. Więcej o tej bogatej ofercie produktów ze stali nierdzewnej na stronie.